Ασφαλιστικες Υποχρεώσεις σε περιοδέυον πωλητή( πλασιέ)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 10/2013, οι κατηγορίες των αμειβομένων μισθωτών με κυμαινόμενες αποδοχές  για το έτος 2013, κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομίσθιων, κατώτερες κατά τρεις (3) από αυτές που είχαν καταταχτεί για το έτος 2012. Έτσι, οι Πλασιέ – Περιοδεύοντες πωλητές κατατάσσονται στην 11η ασφαλιστική κλάση, δηλαδή Τεκμαρτό Ημερομίσθιο (Τ.Η.) 37,13.

 

Η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 18 του Κ.Α. περί υπολογισμού των εισφορών στις τεκμαρτές αποδοχές δεν έχει εφαρμογή στις εξής περιπτώσεις:

1) Όταν υπάρχει μόνο συμφωνηθείς σταθερός μισθός (αμοιβής χωρίς ποσοστά, προμήθειες κ.λπ.) οπότε οι εισφορές υπολογίζονται επί των σταθερών αποδοχών

2) Όταν ο συμφωνηθείς μισθός συνιστάται εν μέρει με σταθερές αποδοχές και εν μέρει με ποσοστά, προμήθειες κ.λπ. και οι σταθερές αποδοχές υπερβαίνουν τις τεκμαρτές που καθορίζονται κάθε φορά από το Δ.Σ. του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ..

Στις περιπτώσεις αυτές οι εισφορές υπολογίζονται επί των σταθερών αποδοχών.

 

Επομένως, η ασφάλιση ενός περιοδεύοντα πωλητή εφόσον αμείβεται με ποσοστά και σταθερό μισθό διαμορφώνεται με βάση τις εξής περιπτώσεις:

α) Στην περίπτωση που ο σταθερός μισθός είναι μικρότερος από το 25πλάσιο του Τ.Η. της 11ης ασφαλιστικής κλάσης τότε η ασφάλιση γίνεται μόνο επί των Τ.Η.

β) Στην περίπτωση που ο σταθερός μισθός είναι μεγαλύτερος από το 24πλάσιο του Τ.Η. της 11ης ασφαλιστικής κλάσης τότε η ασφάλιση γίνεται επί του σταθερού μισθού.

Οι τεκμαρτές αποδοχές της 11ης ασφαλιστικής κλάσης είναι 928,25 € μηνιαίως (37,13*25).

Έπειτα από τα παραπάνω, εφόσον στην περίπτωσή σας οι σταθερές αποδοχές είναι 1050 €, δηλαδή υπερβαίνουν τις τεκμαρτές της 11ης ασφαλιστικής κλάσης, η ασφάλιση θα γίνει επί των σταθερών αποδοχών.

 

 

Δημοσιεύτηκε στο Εργατικά

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events
%d bloggers like this: