Υπαγωγή Φ.Π.Α. επιχείρησης με αντικείμενο ανέγερσης και πώλησης ακινήτων

Από 1/1/2006, ο επαγγελματίας κατασκευαστής ακινήτων, για τα ακίνητα που πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και υπάγονται στο ΦΠΑ, έχουν όλες τις υποχρεώσεις και δικαιώματα που προκύπτουν από τον Κώδικα ΦΠΑ.

Για τους νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, η δήλωση έναρξης δραστηριότητας με ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, υποβάλλεται προ πάσης έναρξης των εργασιών.

 

Στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ήδη, η μεταβολή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ συντελείται κατά το χρόνο πραγματοποίησης της πρώτης πράξης που αφορά τη φορολογητέα δραστηριότητα.  Η πρώτη πράξη είναι θέμα πραγματικό και μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση ανάλογα με τις συνθήκες π.χ πρώτη πράξη θεωρείται η παροχή υπηρεσιών από το μελετητή μηχανικό ή ο καθορισμός του οικοπέδου ή η τυχόν απαιτούμενη περίφραξη, η κατεδάφιση παλαιού κτίσματος κλπ. Η δήλωση μεταβολής υποβάλλεται εντός προθεσμίας 30 ημερών όπως ορίζεται από το άρθρο 36 του Κώδικα ΦΠΑ (ΠΟΛ 1064/2006).

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω,  στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, η μεταβολή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ συντελείται κατά το χρόνο πραγματοποίησης της πρώτης πράξης που αφορά τη φορολογητέα δραστηριότητα. Η ανέγερση ακινήτου ως παγίου που θα χρησιμοοιηθεί σε αφορολόγητη δραστηριότητα, δεν πληροί την βασική προϋπόθεση ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, η οποία αναφέρεται σε διενέργεια πράξης που αφορά τη φορολογητέα δραστηριότητα. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες ανέγερσης του συγκεκριμένου ακινήτου θα καταχωρούνται σε λογαριασμό παγίου (ή στήλη παγίων για απλογραφικά βιβλία) και εφόσον θα χρησιμοποιηθεί σε αφορολόγητη δραστηριότητα, δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου.

Δημοσιεύτηκε στο Διαδικασίες, ΦΠΑ

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events
%d bloggers like this: