Στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο

Στα 10.550 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο προχωρά «σε μία ακόμα δραστική δέσμη μέτρων», προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο», είπε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις».

Το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/υπάλληλο.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/εργατοτεχνίτη, το πρόστιμο είναι το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 403 ημέρες εργασίας

Προβλέπεται επίσης, σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης ή του εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, πέραν των χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή ακόμη και του συνόλου της επιχείρησης.

Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, σημείωσε ο υπουργός.

«Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας», τόνισε.

Δημοσιεύτηκε στο Εργατικά, Εργατικα Αποφάσεις

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events