Επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έως 500 άτομα για το προηγούμενο δίμηνο και έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 5

Ι. Υποβολή προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ για το προηγούμενο δίμηνο από εκείνους που απασχολούν, κατά σύστημα έμμισθο ή ημερομίσθιο, προσωπικό ή καταβάλλουν συντάξεις, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη παροχή (Ν.2238/1994, άρθρα 57, παρ. 1 και 59, παρ. 1).
II. Υποβολή δήλωσης για το προηγούμενο δίμηνο και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου:
α) 20% στο ακαθάριστο ποσό από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή των αμοιβών από τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και λοιπά ΝΠΔΔ, κοινωφελή ιδρύματα, Οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς Οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας (Ν.2238/1994, άρθρα 58, παρ. 1 και 59, παρ. 1).
β) 20% για προμήθειες, μεσιτείες, αμοιβές ή άλλες κάθε είδους παροχές μη έμμισθης υπηρεσίας, ενοίκια αυτοκινήτων, μηχανημάτων ή άλλων κινητών πραγμάτων, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ορίζεται από τον ΚΒΣ η έκδοση θεωρημένου στοιχείου από τον δικαιούχο των αμοιβών αυτών. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή των αμοιβών από τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ και λοιπά ΝΠΔΔ, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας (Ν.2238/1994, άρθρα 55, παρ. 1ε’ και 59, παρ. 1).
γ) 35% στους μισθούς που καταβάλλονται από Α.Ε. στα μέλη του Δ.Σ. και 25% στους μισθούς και κάθε είδους απολαβές που καταβάλλει Ε.Π.Ε. σε εταίρους της, για τις υπηρεσίες που παρέχουν βάσει ειδικής σύμβασης μίσθωσης, εργασίας ή εντολής, εφόσον για τις υπηρεσίες αυτές είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε, εκτός από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλιστικό Οργανισμό ή Ταμείο. Με την παρακράτηση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τους μισθούς που λαμβάνουν (Ν.2238/1994, άρθρα 28 παρ. 3στ’, 55 παρ. 1α’ και 59 παρ. 1 και Ν.3697/2008, άρθρο 18, παρ. 9).
δ) 20% για την αποζημίωση που καταβάλλει ο εκμισθωτής στον μισθωτή, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με βάση νόμο ή μετά από δικαστική απόφαση ή μετά από συμφωνία των διαδίκων που παραιτήθηκαν από τη σχετική δίκη (Ν.2238/1994, άρθρο 55, παρ. 1ε’).
Σχετικά έντυπα

Δημοσιεύτηκε στο Υποχρεώσεις

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events
%d bloggers like this: