Απάντηση στο ερώτημα: » Όταν συμπληρώνουμε την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης που είναι κατά τη γνώμη σας καλύτερα να το καταχωρίσουμε στην IV. Κατάσταση αποδοθέντων κλπ φόρων;»

Εισφορά αλληλεγγύης και έντυπο φορολογικής αναμόρφωσης

 

Όταν συμπληρώνουμε την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης που είναι κατά τη γνώμη σας καλύτερα να το καταχωρίσουμε στην  IV. Κατάσταση αποδοθέντων κλπ φόρων;
1.Στις μισθωτές υπηρεσίες του άρθρου 57 ΚΦΕ;
2.Στους λοιπούς παρακρατηθέντες φόρους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΕΑ) επιβλήθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 επί του ετήσιου καθαρού συνολικού εισοδήματος, πραγματικού ή τεκμαρτού, φορολογούμενου ή απαλλασσόμενου, φυσικού προσώπου, εφόσον υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Αρχικά, προβλέφθηκε από τον νόμο, το ποσό της έκτακτης αυτής φορολογίας να υπολογίζεται με έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος, αντίγραφο του οποίου θα αποστέλλεται στον υπόχρεο. Η διαδικασία αυτή τηρήθηκε για την επιβολή της ΕΕΑ επί των εισοδημάτων του 2010 (οικ. 2011), επειδή τα εισοδήματα αυτά είχαν ήδη δηλωθεί και εκκαθαριστεί. Στη συνέχεια, για τα εισοδήματα του 2011, η Εισφορά Αλληλεγγύης συνυπολογίστηκε με την ετήσια εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και ο φορολογούμενος ενημερώθηκε για την υποχρέωση αυτή με το εκκαθαριστικό σημείωμα  οικ. έτους 2012. Περαιτέρω, παρόλο που η φορολογία αυτή δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αλλά όλους όσους δηλώνουν εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αποφασίστηκε από το Υπουργείο για την διαχειριστική χρήση 2012, να παρακρατείται από τις μισθοδοσίες (Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα), με τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ΦΜΥ.

Ως προς το ερώτημά σας: Επειδή πρόκειται για παρακρατηθέντα άμεσο φόρο, οι πιθανές θέσεις αναγραφής των σχετικών ποσών, που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν κατά το 2012, στην Κατάσταση IV (Αποδοθέντες και Οφειλόμενοι φόροι κ.λπ.), κατά την γνώμη μας είναι:

(α) ΚΩΔΙΚΟΣ 1201-1202 (Μισθωτές Υπηρεσίες) ή

(β) ΚΩΔΙΚΟΣ 1213-1214 (Λοιποί Φόροι).

Εν αναμονή και της εμφάνισης στο σύστημα, του εντύπου Ε7 (Οριστική ΦΜΥ), σχετικά με το πώς θα αναγραφούν τα ποσά αυτά, προτείνουμε με κάθε επιφύλαξη, την αναγραφή τους στους κωδικούς της περίπτωσης (β): 1213-1214.

Αυτό γιατί, δεν θα πρέπει να «αλλοιωθεί» ο ΦΜΥ, ο οποίος είναι φόρος εισοδήματος και ελέγχεται μεμονωμένα και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες παρακρατήσεις. Εξ άλλου, στο άρθρο 57 του ΚΦΕ, περιγράφεται μονοσήμαντα η παρακράτηση του συγκεκριμένου φόρου εισοδήματος.

Δημοσιεύτηκε στο Εισ. Φυσικών Προσώπων, Εισόδημα

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events
%d bloggers like this: