Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που τρέχουν για το 2014

Ευκαιρίες απασχόλησης για 26.000 και πλέον ανέργους προσφέρουν πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που «τρέχουν» από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Οι συγκεκριμένες δράσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, είτε επιδοτώντας επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων είτε επιδοτώντας ανέργους για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.

Ήδη ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) είναι τα παρακάτω προγράμματα:

◆ «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία», κατά το οποίο 2.000 άνεργοι ηλικίας έως 35 ετών θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

◆ Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 4.000 άνεργων νέων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού». Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται οι δημόσιες προσκλήσεις των παρακάτω δράσεων:

◆ Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών.

◆ Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ωφελούμενων των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση.

◆ Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση.

Για μειονεκτούσες ομάδες

Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» από τον ΟΑΕΔ ένα ακόμα πρόγραμμα για τις μειονεκτικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε συνέντευξή του είχε προαναγγείλει την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα επιχορηγεί επιχειρήσεις για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση.

Θα λειτουργήσει σε όλη τη χώρα και προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη δράση είναι, όπως και σε αντίστοιχα προγράμματα του οργανισμού, να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το δωδεκάμηνο πριν από την αίτηση και να μην είναι προβληματική. Επίσης μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις συγκεκριμένου χαρακτήρα, όπως νυχτερινά κέντρα, παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του άνθρακα, του χάλυβα, της ναυπηγίας και συνθετικών ινών, εποχικές επιχειρήσεις, σύλλογοι και σωματεία, και άλλες.

Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να:

◆ Βρίσκονται είτε σε μειονεκτική είτε σε πολύ μειονεκτική θέση και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ τόσο κατά την υπόδειξή του από την υπηρεσία του ΟΑΕΔ όσο και κατά την πρόσληψή τους από την επιχείρηση.

◆ Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

◆ Είναι Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

α. Άτομα σε μειονεκτική θέση θεωρούνται όσοι:

◆ τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί σε κανονικά αμειβόμενη θέση με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Π.χ. άτομο που έχει απασχοληθεί με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση κατά το εν λόγω εξάμηνο είναι ωφελούμενο του προγράμματος, ενώ το άτομο που είχε απασχοληθεί έστω και έναν μήνα με καθεστώς πλήρους απασχόλησης δεν είναι ωφελούμενο,

◆ είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση,

◆ είναι άνω των 50 ετών,

◆ είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

β. Άτομα σε πολύ μειονεκτική θέση θεωρούνται όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών.

Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα άτομα δεν υποβάλλουν αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ όπου είναι εγγεγραμμένοι. Η υπόδειξή τους γίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις, καθώς και από επιλογές των ιδίων, όπως έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης στο πλαίσιο της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων και το ποσό της επιχορήγησης θα καθοριστούν μέσα στον Ιανουάριο με τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Αγορά εργασίας

Επιδότηση έως και 2.700 ευρώ σε ανέργους για εξάμηνη απασχόληση προσφέρει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 4.000 άνεργων νέων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού».

Από τις 30 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι ωφελούμενοι έχουν ήδη την «Επιταγή εισόδου» (voucher).

Το ποσό της επιδότησης φτάνει τα 2.700 ευρώ για νέους άνω των 25 ετών και τα 2.250 ευρώ για νέους έως 25 ετών για συνολικό διάστημα εργασίας πλήρους απασχόλησης έξι μηνών.

Αναλυτικά, η επιχορήγηση που παρέχεται στην επιχείρηση για διάστημα έξι μηνών ανέρχεται σε 15 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη νέων με ασφάλιση έως 25 ημέρες τον μήνα. Τα ποσά της επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν προσλάβει με σχέση εξαρτημένης σχέσης τους ωφελούμενους των παραπάνω προγραμμάτων την επομένη της λήξης της πρακτικής τους άσκησης, η οποία έχει πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους αυτούς.

Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσλάβει τους ωφελούμενους των προαναφερθέντων προγραμμάτων μέχρι τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή μέχρι τις 11.12.2013.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος πρέπει να είναι ενταγμένοι:

◆ στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» και

◆ στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού», που προσλαμβάνονται την επομένη της λήξης της πρακτικής τους άσκησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Επίσης ωφελούμενοι είναι και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης ωφελούμενοι είναι και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση μέχρι τις 11.12.2013.

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr, όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις, οι λοιποί όροι του προγράμματος, καθώς και ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από την υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στο σύνολό του θα επαναληφθεί το 2014. Στη νέα αυτή φάση θα αφορά 75.000 νέους έως 29 ετών, οι οποίοι θα αποκτήσουν την επιταγή εισόδου (voucher) στην αγορά εργασίας, που προβλέπει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

450 ευρώ για 10.000 ανέργους

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να «ανοίξει» το πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών, με επιδότηση 450 ευρώ τον μήνα, σε επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσουν για 12 μήνες.

Αν και η επιχείρηση επιδοτείται με 450 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο, ωστόσο το ύψος των μηνιαίων απολαβών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού θα ορίζεται από τη συμφωνία μεταξύ του απασχολούμενου και της επιχείρησης. Δηλαδή η επιχείρηση θα λαμβάνει την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ως μέρος του μισθολογικού κόστους και θα καλύπτει μηνιαίως τη διαφορά.

Το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία συγκριτικά με παλαιότερα επιδοτούμενα προγράμματα, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής απόφασης των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν δεσμεύονται ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον άνεργο που τους υποδεικνύει ο ΟΑΕΔ, αλλά έχουν δικαίωμα να προτείνουν τον άνεργο που επιθυμούν να προσλάβουν.

Προϋπόθεση, όπως σε όλα τα προγράμματα του Οργανισμού, είναι ο άνεργος:

◆ Να έχει την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ με ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς του ή μέχρι και 30 μέρες πριν από την έναρξη).

◆ Να έχει συμπληρώσει το ατομικό δελτίο (εξατομικευμένη προσέγγιση) για το επαγγελματικό του προφίλ και τις δεξιότητες που συμβάλλουν στην εργασιακή του αποκατάσταση.

◆ Να έχει ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενής που έχει δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

◆ Να μην έχει απασχοληθεί τον τελευταίο χρόνο στην ίδια επιχείρηση, ακόμα και αν αυτή έχει αλλάξει νομική μορφή.

Η επιχείρηση επιδοτείται με 18 ευρώ ημερησίως, για διάστημα 25 ημερών κάθε μήνα, για 12 μήνες. Μεταξύ των προϋποθέσεων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι να μην έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού τρεις μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, να μην έχουν προχωρήσει σε αλλαγή εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν (μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση) και να μην χαρακτηρίζεται η επιχείρηση προβληματική.

Δημοσιεύτηκε στο Διαδικασίες, Επιδοτούμενα Προγράμματα

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events
%d bloggers like this: