Λογιστική και Φορολογική Αντιμετώπιση Μελλοντικών Φόρων

1. Γενικά – ΕΓΛΣ

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες σχετικές διατάξεις της παρ. 2.2.405 του Ε.Γ.Λ.Σ..

Πρόβλεψη είναι η κράτηση ορισμένου ποσού, που γίνεται, κατά το κλείσιμο του ισολογισμού της οικονομικής μονάδας, σε βάρος του λογαριασμού γενικής εκμεταλλεύσεως ή του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως. Η κράτηση αυτή αποβλέπει στην κάλυψη ζημιάς ή εξόδων ή ενδεχομένης υποτιμήσεως στοιχείων του ενεργητικού, όταν κατά την ημερομηνία συντάξεως του ισολογισμού είναι πιθανή η πραγματοποίηση τους, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές μέγεθος τους ή ο χρόνος πραγματοποιήσεως ή και τα δύο.

Οι προβλέψεις διακρίνονται στις εξής δύο βασικές κατηγορίες:

α. Στις προβλέψεις για κινδύνους εκμεταλλεύσεως

β. Στις προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους (έκτακτες ζημίες και έξοδα)

2. Λογιστικές εγγραφές

α. Σχηματισμός προβλέψεων

Οι προβλέψεις εκμεταλλεύσεως σχηματίζονται, κατά το κλείσιμο του ισολογισμού, με χρέωση των οικείων υπολογαριασμών του 68 και πίστωση των λογαριασμών 44.00 – 44.09.

Οι προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους (έκτακτες ζημίες και έξοδα) σχηματίζονται, κατά το κλείσιμο του ισολογισμού, με χρέωση των οικείων υπολογαριασμών του 83 και πίστωση των λογαριασμών 44.10 – 44.99.

β. Χρησιμοποίηση προβλέψεων

Εφόσον η ζημία ή το έξοδο για το οποίο σχηματίστηκε η πρόβλεψη, πραγματοποιείται, χρεώνεται ο λογαριασμός 44 σε πίστωση του αντίστοιχου λογαριασμού (π.χ. για προβλέψεις επισφαλών πελατών πιστώνεται ο λογαριασμός επισφαλούς πελάτη, για προβλέψεις λόγω εξόδου από την υπηρεσία πιστώνονται τα χρηματικά διαθέσιμα με το αντίστοιχο ποσό ή η υποχρέωση προς τον εργαζόμενο, λογ. 53.00 Αποδοχές προσωπικού πληρωτέες.

γ. Έσοδα από αχρησιμοποίητες προβλέψεις

Εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε η σχηματισθείσα πρόβλεψη στο χρονικό διάστημα που έχει οριστεί, χρεώνεται ο λογαριασμός 44 σε πίστωση του λογαριασμού 84.00 «Έσοδα από αχρησιμοποίητες προβλέψεις προηγουμένων χρήσεων.»

2. Σύμφωνα με την παρ. θ της παρ. 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994, το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία με την απλογραφική ή διπλογραφική μέθοδο εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, του ποσού των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων.

Οι διατάξεις για την έκπτωση των προβλέψεων λόγω εξόδου από την υπηρεσία καταργήθηκαν από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά, με την παρ. 32 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013. 

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται, κατά περίπτωση, στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 22, 23 και 26 του Ν.4172/2013, με τις οποίες ορίζεται η έκπτωση των προβλέψεων για επισφαλείς πελάτες νμε τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος αυτός.

Εκτός των προαναφερομένων, καμία άλλη πρόβλεψη δεν αναγνωρίζεται φορολογικά.


3. Κατά την άποψη μας, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε περίπτωση δημιουργίας προβλέψεων που αφορούν μελλοντικούς φόρους, αυτές δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα.

Δημοσιεύτηκε στο Ανώνυμες-Εταιρείες, Διαδικασίες

Υποβολή απάντησης

Καθημερινή ενημέρωση για λογιστικά φορολογικά και εργατικά θέμματα.

Upcoming Events
%d bloggers like this: